Hoitosuunnitelma

Omahoito hoidon kulmakivenä

Atooppinen ihottuma (atooppinen ekseema) on pitkäaikainen ihosairaus, jolle on tyypillistä oireiden aaltoilu. Omahoito on atooppisen ihottuman hoidon kulmakivi. Hoidon tarkoituksena on saada oireet hallintaan ja vähentää pahenemisvaiheita. 

Perusvoiteiden käyttö

Omahoidon perustana on säännöllinen ja riittävä perusvoiteen käyttö. Perusvoiteen säännöllinen käyttö vähentää ihon kutinaa, parantaa ihon suojaominaisuuksia ja vähentää tarvetta käyttää lääkevoiteita. Yleensä kaksi perusvoidevoitelukertaa päivässä riittää. Perusvoidetta on tärkeää käyttää säännöllisesti, vaikkei ihottumaa olisikaan. Päivittäinen pesu vedellä ja tarvittaessa hajusteettomalla, happamalla tai neutraalilla pesuaineella poistaa iholta likaa, hikeä, karstaa ja bakteereita, jotka ärsyttävät ihoa. Voitelu perusvoiteella pesun jälkeen estää ihon kuivumista ja sitoo ihoon kosteutta. Voidetyypin valinta riippuu yksilöllisistä tekijöistä ja vaihtelee myös vuodenajan mukaan: kesällä tarvitaan kevyempiä ja talvella rasvaisempia perusvoiteita. 

Lääkevoiteiden käyttö

Mikäli iho tuntuu ärtyneeltä, punoittaa, kutisee ja hilseilee säännöllisestä perusrasvauksesta huolimatta, on se usein merkki aktiivisesta atooppisesta ihottumasta. Tällöin ihottuman rauhoittamiseksi tarvitaan perusvoiteiden lisäksi tulehdusta vähentäviä lääkevoiteita eli kortisonivoiteita tai voiteita, jotka ovat kalsineuriinin estäjiä. 

Kortisonivoiteet

Kortisonivoiteet eli paikalliskortikosteroidit ovat atooppisen ihottuman tärkeimmät lääkkeet. Kortisonivoiteet rauhoittavat atooppisen ihottuman tulehdusta ja siten myös tulehduksen merkit iholla eli punoitus, turvotus, vetistys, hilseily ja kutina vähenevät. Oikein käytettyinä kortisonivoiteet ovat hyvin siedettyjä ja tehokkaita sekä auttavat nopeasti ihottuman pahenemisvaiheessa. On tärkeää käyttää kortisonivoidetta riittävästi ja riittävän pitkään, jotta ihottuma ehtii kunnolla rauhoittua. 

Suomessa kortisonivoitteet jaotellaan neljään ryhmään: mieto, keskivahva, vahva ja erittäin vahva. Mietoja kortisonivoiteita käytetään 1–2 kertaa päivässä noin 1–2 viikon kuureina. Keskivahvaa tai vahvaa lääkärin määräämää kortisonivoidetta käytetään kerran päivässä 1–2 viikon kuureina. Tavallisesti atooppisen ihottuman hoitoon riittävät miedot tai keskivahvat kortisonivoiteet. Lääkärin määräämän lääkevoiteen vahvuus ja kuurin pituus riippuvat kuitenkin mm. potilaan iästä ja hoidettavasta ihoalueesta. Kuurien välissä pidetään taukoja, jotka ovat vähintään hoitojakson pituisia. Kuurin jälkeen ylläpitohoito paikallisella kortisonivoiteella kaksi kertaa viikossa voi estää ihottuman uusimista. 

Kalsineuriinin estäjät

Kalsineuriinin estäjät eli takrolimuusi ja pimekrolimuusi ovat kortisonivoiteiden ohella toinen atooppisen ihottuman hoidossa käytettävä lääkevoideryhmä. Ne hillitsevät atooppisen ihottuman tulehdusta ja niitä käytetään yleensä tilanteissa, joissa kortisonivoiteilla ei saada riittävää vastetta tai niiden käytön jaksotus on vaikeaa. Ohuille ihoalueille kalsineuriini estäjiä voidaan myös käyttää ensisijaisina lääkevoiteina. Kalsineuriinin estäjiä sivellään ohuelti ihottuma-alueille kaksi kertaa päivässä, kunnes ihottuma on parantunut. Tämän jälkeen pidetään tauko. Uusi hoitojakso aloitetaan siinä vaiheessa, kun oireet ilmaantuvat uudestaan. Jos ihottuma uusiutuu tiheästi, voidaan päivittäisen lääkevoidehoidon jälkeen jatkaa ylläpitohoidolla kerran tai kahdesti päivässä alueilla, joilla ihottumaa yleensä esiintyy. 

Hoitosuunnitelman siirtyminen erikoissairaanhoitoon

Edellisissä kappaleissa on esitelty perustason hoitosuunnitelma. Jos perustason hoito ei riitä, on tarve erikoissairaanhoidolle. Voit lukea lisää aiheesta osioista; Ammattilaisen konsultointi erikoissairaanhoidon kanssa ja Lähete erikoissairaanhoitoon

Lisätietosivut:

 Lisätietoa PDF-muodossa:

Ohjevideot:

Lisätietoa muulla: